“Het zijn vreemde tijden”. Deze kreet heb je vast de afgelopen periode al vaak gehoord.

Het is natuurlijk ook niet helemaal onwaar. Deze situatie hebben wij nog nooit meegemaakt. Als gezin ervaren we veel onzekerheid. Wanneer kunnen we weer werken en naar school. Ook voor ons ondernemers brengt het onrust. Ik had onlangs een mooi (online) gesprek met een klant. Ook zij gooide deze kreet steeds onze gesprekken in. Ze voelde zich bang en onrustig. Heel begrijpelijk.

Maar hoe we ons voelen gaat vooral over focus. Waar leg jij nu de focus op? Vanzelfsprekend zijn we voorzichtig, denken we om onze hygiëne en blijven we zoveel mogelijk thuis. Maar toch, het is ook een tijd van ontprikkeling en gezellig samen zijn met het gezin. En echt… ik kan die kinderen van mij ook wel regelmatig achter het behang plakken en dat is die ontprikkeling ook ver te zoeken. Maar over het algemeen proberen we een positieve mindset aan te houden. En ik merk dat dat ook doorwerkt op mijn kinderen. Hoe rustiger ik ben, hoe rustiger zij zijn.

Dus ik vroeg mijn klant of zij ook positieve ervaringen heeft opgedaan, de afgelopen weken. Nou daar moest ze wel even over nadenken. Het negatieve voerde zo de boventoon. Maar toch kon ze nog wel weer 4 dingen opnoemen. Ze ging vaker wandelen, genoot van de vrije tijd die ze ineens had, etc. Ik vroeg haar om deze dingen de komende tijd te benadrukken en haar bewust te worden van de woorden die ze uitspreekt. Immers je trekt aan, wat je uitzend. En natuurlijk mag de onrust en soms de angst er ook zijn. Het zijn allemaal emoties die we ervaren. Maar de natuurlijke flow is dat deze ook weer weg ebben en ons niet blijven belemmeren.

 

Liefs Maran